کارشناس کشور با اشاره به تحولات کنونی سوریه و دخالت قدرتهای خارجی و همراهی برخی حکام عرب منطقه با آنان اظهار داشت: آغاز جنگ در سوریه تبعات بسیار خطرناکی به مراتب سنگینتر از حوادث ۱۱ سپتامبر در پی دارد.
به گزارش انصار، (وحید بینش) کارشناس مسائل منطقهای افغانستان در گفتوگو با خبرنگار دفتر منطقهای خبرگزاری فارس، به دلایل تبلیغات جنگافروزیهای امریکا و برخی حکام استبدادگر منطقه در همراهی با غرب اشاره کرد و افزود: در صورت بروز جنگ در سوریه، این جنگ محدود به مرزهای این کشور و همسایگان آن نشده بلکه تبعات خطرناکی برای منطقه و کل جهان خواهد داشت و جغرافیای منطقه را نیز متحول خواهد کرد.
به اعتقاد این کارشناس کشورمان، جنگ احتمالی در سوریه تبدیل به جنگی طولانی مدت در منطقه خواهد شد که مهار و کنترل آن برای غربیها سخت شده و به یقین این آتشافروزی در نهایت دامن غرب را نیز خواهد گرفت.
متن مصاحبه وحید بینش با خبرگزاری فارس در ادامه مطلب آمده است.
به اعتقاد شما تأثیرات حمله احتمالی امریکا علیه سوریه چیست و چه تبعاتی برای منطقه و روند تحولات کنونی آن خواهد داشت؟
بینش: من معتقدم این اقدام امریکا تبعات بسیار خطرناکی برای منطقه و کل جهان خواهد داشت، مسئله حمله به سوریه بر اساس مصداقی که صحت آن هنوز مبهم است و مسئله بمباران شیمیایی توسط دولت سوریه هنوز اثبات نشده و غربیها با ادعای و خود بر طبل جنگ میکوبند مسئله نادرستی است که منطقه را به خطر میاندازد.
سوریه کشور مهمی در منطقه حساس خاورمیانه است و در ایجاد بحران در این کشور، غرب تنها نیست، اسرائیل در تحریک غرب و به خصوص امریکا نقش بسیار بسزایی دارد و حساسیتهایی که در خاورمیانه وجود دارد به شدت در حال تغییر و تحول است.
به اعتقاد من در صورت بروز جنگ، دامنه آن تنها محدود به سوریه و مرزهای آن نخواهد بود، بلکه دامنه آن خیلی فراگیرتر خواهد شد و همان گونه که روسیه و ایران مواضع شفاف خود را در این زمینه بیان کردهاند دامنه این جنگ محدود نیست.
من معتقدم که این جنگ نقطه عطفی در نظام بینالملل خواهد شد و تحولات بسیار مهمی به مراتب سنگینتر از حوادث 11 سپتامبر به وجود خواهد آمد.
با توجه به نزدیکی حادثه 11 سپتامبر و حمله امریکا به افغانستان و بهانهجوییهای امریکا در مورد وجود سلاحهای کشتار جمعی در عراق، این بار جنگ سوریه تا چه حد مؤثر واقع میشود؟
بینش: مقاومت دولت سوریه در برابر تجاوزات ساخته شده از طرف گروههای مختلف است و در حقیقت این گروهها گروههای مخالف دولت بشار اسد نیستند، بلکه گروههای مختلفی هستند که از مناطق مختلف و با برنامههای مختلف وارد سوریه شدهاند.
در کمال تعجب القاعده برای امریکا دشمن است ولی در سوریه یک دوست به حساب میآید چون دشمن سوریه است.
مسئله حمله شیمیایی در حومه دمشق که غربیها آن را دستمایهای برای حمله به دولت اسد کردهاند به هیچ وجه قابل توجیه نیست و هنوز مسئله حمله شیمیایی توسط سازمان ملل و بازرسان این سازمان تأیید نشده است و فقط خود دولتمردان غربی با سناریویی از پیش تعیین شده و با هماهنگی رژیم اسرائیل بر طبل جنگ میکوبند و به یقین وقوع این جنگ، جنگی نامشروع است که جهان را به سمت ناامنی تهدید برده و باعث تنش در سطح نظام بینالملل خواهد شد.
خود غربیها هم میدانند که جنگ سوریه محدود به یک کشور نخواهد بود و منطقه خاورمیانه را به آتش کشانده و این مسئله جغرافیای منطقه را نیز متحول خواهد کرد.
به اعتقاد شما دلایل حمایت، همراهی و پیروی برخی از حکام کشورهای عرب منطقه از اقدامات جنگافروزانه امریکا و اسرائیل در سوریه چیست؟
بینش: کشورهای عربی نگران خود هستند، اینها کشورهایی که با دولتهای توتالیتر(استبدادی) و خودکامه خود میخواهند ملتشان را اداره کنند در حالی که دیگر تاریخ مصرفشان گذشته است.
در مسئله مصر نیز این قبیل دولتها مانند حکومت عربستان از کودتای ارتش حمایت میکنند و در رایزنی با مقامات غربی میگویند ما بحث مالی را تأمین میکنیم.
برخی از کشورهای عرب کشورهای ضعیف و ذلیلی هستند که تاریخ مصرفشان برای ادامه حکومت گذشته و خودشان هم میدانند که اگر امروز نه، فردا این آتش افروخته شده دامن آنان را میگیرد و سرنگون خواهند شد و باید جوابگوی ملتهای خود باشند، این دولتها در اصل برای بقای خود در حال دست و پا زدن هستند.
اکنون دیگر نه حمله به سوریه میتوانند آنان را نجات دهد و نه حکومت نظامیان مصر و تقویت کودتاچیان در آن کشور و این حکومتها باید بدانند ملتها بیدار شدهاند و مردم عربستان، مردم اردن، مردم امارت و سایر کشورهای عربی به یقین به آزادی و استقلال خواهند رسید و بیداری اسلامی امروز تنها در مصر و یمن باقی نمانده و جهان عرب را فرا میگیرد.
به اعتقاد شما در صورت بروز جنگ در سوریه نتیجه این جنگ چیست و چه پیامدها و تبعاتی برای کشورهای مهاجم و حامیان آنها خواهد داشت؟
بینش: نتایج این جنگ بسیار خطرناک خواهد بود و تغییرات بسیار گستردهای در نظم منطقهای و بینالمللی ایجاد خواهد کرد و قربانیان بسیار زیادی خواهد داشت که محدود به سوریه و کشورهای همسایه آن نخواهد بود، بلکه منطقه را فرا گرفته و این جنگ تبدیل به جنگ طولانی مدتی در منطقه خواهد شد که مهار و کنترل آن برای غربیها سخت شده و به یقین دامن آنان را نیز خواهد گرفت.
امریکا سال 2001 با شعار مبارزه با تروریسم و از بین بردن گروههای تروریستی مانند القاعده و طالبان به افغانستان حمله کرد و در مدت 12 سال هزاران بیگناه نیز در قالب این شعار جان خود را از دست دادند، در آن زمان مستقیماً القاعده را گروهی تروریستی خواند و از هیچ کوششی برای مقابله با آن فروگذار نکرد اما اکنون از همین القاعده که در سوریه با انجام جنایات متعدد مشغول فعالیت علیه نظام اسد است به گروهی مبارز و آزادیخواه تعبیر میشود و این گروه تروریستی دیروز، امروز از حمایت مالی و نظامی امریکا و غرب بهرهمند میشود، به اعتقاد شما دلیل این سیاستها و استانداردهای دوگانه امریکا در برخورد با پدیده تروریسم و گروههای افراطی چیست؟
بینش: همین برخورد دوگانه است که هم سیاست جهانی را با مشکل مواجه کرده و هم به نحوی سیاست را در انظار مردم جهان بدنام کرده است، اکنون از نظر ملتهای دنیا سیاست تبدیل به وسیلهای برای شیطنت شده است.
حرکتهای دوگانه امریکاییها در منطقه نه تنها در مورد سوریه بلکه در برخورد با سایر کشورها و نظامهای منطقه نیز صادق است.
اکنون امریکا از کشورهای فرومایهای مانند عربستان که دارای نظام دیکتاتوری، سنتی، پادشاهی و قرون وسطایی هستند حمایت میکند و به این حمایتها افتخار هم میکند اما در برخورد با برخی دیگر از نظامهای مستقل منطقه برخورد دیگری دارد.
امریکا نه تنها در مورد مسئله سوریه و القاعده بلکه در مورد بسیاری از مسائل جهان دارای برخورد و سیاستی دوگانه است.
در پایان امیدوارم دولتمردان غرب هوشیار باشند و اقدامی نکنند که ملتهای خاورمیانه و اسلامی در مقابل آنها قرار گیرند و کاری نکنند که باعث افزایش تنش و حساسیت در منطقه شود.
غرب و امریکا باید حق و عدالت را در نظر گیرند و اجازه دهند بازرسی و تحقیقات در مورد استفاده از سلاحهای شیمیایی کامل شود و اگر هم حمله شیمیایی از جانب دولت سوریه صورت گرفته باشد که این مسئله صحت ندارد، باز هم باید با منطق و مذاکره مشکلات را حل کنند وگرنه جنگ جز بحران جهانی نتیجه دیگری نخواهد داشت.
لینک مطلب: https://www.ansarpress.com/farsi/587